BARSELONA GUIDE




Barselona, uzun süredir gitmek istediğimiz bir kentti. Pegasus’un, Barselona seferleri başlayınca güzel bir kampanya yakalayıp oldukça ucuz bir fiyata arkadaş grubumuzla bir haftalığına Barselona’ya gittik. 3 aile Urgell’de metro’ya100m. Mesafede bir apart kiraladık 5 oda 3 tuvalet. Oldukça ucuza ve kullanışlı geldi.

Barselona hakkında bazı tecrübelerimizi aşağıda sıraladım.

Havaalanı – Şehir merkezi:

Barselona’ya merkeze 12 km. uzaklıktaki El Prat havaalanına ineceğiz.  (BCN, Barselona havaalanı olarak de geçer). Havaalanından merkeze (Passeig de Gracia ve Sants)-merkezden havaalanına yaklaşık her yarım saatte bir tren çalışmakta ve yolculuk yaklaşık 19 dakika sürmektedir. Tren ücret 3.80 €’dur. Merkezdeki ve metro istasyonunun da yanında bulunan Placa de Sans istasyonuna gitmenizi öneririm. Ayrıca Barselona’nın farklı bölgelerine işleyen değişik trenler de mevcut. Otobüs A1 ve A2 den kalkıyor kişi başı 5.80 €. 5 dk da bir kalkıyor. Yol 30 dk. (Airport - Barcelona route: Airport (terminals T1 and T2) - Plaça d'Espanya/av. Reina M. Cristina - Gran Via de les C. C./Comte d'Urgell - Plaça de la Universitat - Plaça de Catalunya). T1 havaalanı dışında bilet otomatı var T2 de yok. Fakat ücret otobüs içerisinde ödenebiliyor. Seyahatimizde dönüşte Urgell’den taksi ile 25 €’ya havaalanına geldik.



Barselona Şehir içi Ulaşım
Barselona’da şehir içi ulaşımın en mükemmel yolu metro. 9 tane farklı hat (iki tane daha yapım aşamasında) iki ayrı şirket tarafından yönetilmektedir. TMB şirketi temel 6 metro hattını işletmekteyken FGC şirketi ise bunlarla bağlantılı tramvay ve diğer trenleri işletmektedir. Aldığınız biletler metro 9 hat, tramvay, tüm otobüsler ve İspanyol Demiryollarının (RENFE) bazı hatlarında kullanılabilir.



Barselona, şehir merkezi de dâhil olmak üzere toplam 6 bölgeden (Zone) oluşuyor. Kullanacağınız ulaşım şekli ve buna ödeyeceğiniz ücretler bölgelere göre farklılık gösteriyor. Gezilecek yerlerin neredeyse tamamı 1. bölgede yer alıyor. Ayrıca konaklayacağınız yeri seçerken bölgelere de dikkat etmek gerekiyor. Hafta içi (Pazartesi-Perşembe) ve Pazar günleri 05.00–24.00 arası işleyen metro, Cuma günü 05.00–02.00 ve cumartesi günü ise 24 saat çalışıyor. Normalde 4–6 dakikada bir metro gelirken günün çok erken ve geç saatlerinde bu süre 8–15 dakika arasına çıkabiliyor. Her metro durağı arası ortalama 2 dakika. Eğer aktarmanız varsa bunun için ilave 5–10 dakika eklemelisiniz. Zira bazı duraklarda aktarma için bayağı bir yol yürümeniz gerekiyor.

TMB yani Transports Metropolitans de Barcelona sizi gitmek istediğiniz yere mutlaka ulaştıracaktır. Eğer metro ve benzeri toplu taşıma ulaşım araçlarını kullanmayı planlarsanız ekonomik olması açısından indirimli çoklu ulaşım kartlarını tercih etmelisiniz. Örneğin tek biniş metro veya otobüs ücreti 1,50 - 1, 95 Euro civarında iken T-DIA (günlük seyahat kartı 6.95 Euro) veya T-10 adı verilen süre kısıtlaması olmayan 10 binişlik kart 9,25 Euro. Üstelik bu kartı multi-use yani birden çok kişi için kullanılabiliyor. Ulaşım ve seyahat kartlarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için http://www.tmb.cat/en/home adresini ziyaret edebilirsiniz

Biletleri; Barselona’da tüm metro biletleri bazı büfelerde ve metro duraklarında bulunan sarı veya kırmızı bilet makinelerinden alınabiliyor. Makinelerde İngilizce dil seçeneği mevcut ve hem kâğıt (en çok 20 €) hem de bozuk para kabul ediyor. Aldığınız tüm biletleri metro girişlerindeki otomatik kapılara veya otobüs girişlerindeki küçük makinelere okutmanız ve seyahat süresince saklamanız gerekiyor. Aksi halde ya da geçersiz bir bilet söz konusu ise yüklü bir ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz (minimum 50 €).

Günlük Kartlar: Barselona’da birden fazla gün geçirecekler için alternatif olarak hazırlanmış birkaç günlük biletler mevcut. Kalacağınız güne göre bu biletlerden alabilirsiniz. Bu biletlerin kullanımında metro, otobüs ve tramvay için bölge farkı bulunmuyor. Yani hangi bölgede olursanız olun bu kartları kullanarak sınırsız biçimde seyahat edebiliyorsunuz. Sadece RENFE’ye ait trenlerde 1. bölgede seyahat imkânı var. Diğer bölgelere geçilmiyor. Bu kartlar ilk kullandığınız saatten itibaren biletin süresine göre aynı saate kadar geçerli oluyor. Özellikle konaklayacağınız yer 1. bölgenin dışındaysa ve siz yürümek yerine nokta olarak istediğiniz yere gitmeyi tercih ediyorsanız günlük kartlar tam size göre diyebilirim.

Barselona Kart
Avrupa’nın pek çok şehrinde olduğu gibi Barselona’da da birkaç günlük kullanımlı kartlar var (2–5 günlük). Bu kartlarla süresi dâhilinde bölge farkı gözetmeksizin istediğiniz kadar seyahat yapabileceğiniz gibi pek çok müze, sanat galerisine ücretsiz veya indirimli girebiliyorsunuz. Ayrıca oldukça fazla sayıda restoranda da %10–20 arası indirim sağlıyor. Kartı aldığınızda size bir şehir haritası ve rehber veriyorlar. Bu kartla havaalanından merkeze trenle ücretsiz gelebiliyorsunuz. Limanda tekne turu yapan “golondrina”larla ücretsiz küçük tur yapabiliyorsunuz. Mares müzesi, Çikolata müzesi, Müzik müzesi başta olmak üzere 15 müzeyi ücretsiz gezebiliyorsunuz. Gaudi’nin meşhur Casa Battlosu’na %20, Akvaryuma %10, Barselona Hayvanat Bahçesine %20, Cordobes Flamenko gösterisine %20 indirimle girebiliyorsunuz. Ayrıca Katalunya meydanındaki resmi satış bürosundan hediyeliklerde de %12 indirim alıyorsunuz. Kısacası, müze ve sanat galerileri gezecekseniz, Casa Battlo’yu dışarıdan görmekle yetinmeyecekseniz, akvaryuma uğrayacaksanız, hayvanat bahçesi sizin için özelse Barselona Kart gerçekten mantıklı bir seçenek oluyor.

Barcelona Bus Turistic Üstü açık turist otobüsleri şehirde görülmesi gereken her yere gidiyor. Kırmızı, Mavi ve Yeşil olmak üzere 3 hattı bulunan Bus Turistic araçları için satın alacağınız 2 günlük biletle 2 gün boyunca istediğiniz hatta ve istediğiniz sayıda seyahat edebiliyorsunuz. Kişi başı 31 Euro. Çok sık aralıklarla çalışan otobüslere yine istediğiniz durakta inip, tekrar binip gezi rotanıza devam edebilirsiniz. Şehri otobüs tepesinden püfür püfür esen rüzgarla izlemenin yanı sıra bileti alırken size verilecek indirim çekleriyle de gezip göreceğiniz birçok yer için giriş ücretlerinde %10-%20 civarında indirim sağlayabilirsiniz.

YEME-İÇME
Öğle yemeklerini saat 15.00 ve bundan sonra, akşam yemeklerini ise genelde 21.30’dan sonra yiyorlar. Turistik bölgedekilerde ciddi bir sıkıntı olmamakla beraber özellikle yöresel ve yerel lezzetleri sunan sokak içi restoran ve lokantalar gün içinde yemek yiyeceğiniz saatlerde kapalı olabiliyor.
Deniz Ürünleri… Deniz mahsullerinin her türlüsünü yiyebiliyorsunuz. Hem de Türkiye ile kıyasladığınızda oldukça makul fiyatlara. Başta balık, kalamar, karides, ıstakoz, sübye, ahtapot olmak üzere daha önceden hiç görmediğim pek çok deniz ürünleri mevcut.
Öneri: Las Ramblas’daki “La Boqueira Market”. 3 € ödeyerek elinizde gezerken yiyebileceğiniz deniz ürünleri tabağından tutun da 50 € ödeyerek tüm deniz ürünlerinin bulunduğu, yanında bir şişe şarapla gelen iki kişilik deniz ürünleri tabağına kadar her şeyi yiyebilirsiniz. Burada ilk tavsiyem Bar Pinotxo. Mutlaka öğlen yemeğnizi buraya ayırın. Akşama şansınız yok. Kapanıyor. Nohutlu ahtapot, börülceli baby kalamar’ı mutlaka tadın. Midye ve karidesleri de şahane. Yemekler önünüzde yapılıyor. Yapanlarla sohbet muhabbet, vakit nasıl geçiyor anlaşılmıyor. (http://pinotxobar.com/)

İşte Buranın Yaratıcısı Mr. Pinotxo

İspanya ve özünde Barselona deyince zeytinyağı ile birlikte tabi ki akla gelen ilk yiyecekler tapaslar oluyor. Bildiğimiz küçük atıştırmalık mezeler olarak tarif edebileceğimiz tapas özellikle alkol alınan yerlerin neredeyse tamamında var. Bunun yanında Barselona’da belki de yüzlerce tapas bar da mevcut. Çok fazla çeşit olmakla beraber özellikle zeytinyağlı ve domatesli kızarmış ekmek (Pa amb tomaquet), deniztarağı (Berberechos), baharatlı patates dilimleri (Patatas bravas), kızarmış küçük balıklar (Pescaditos), Ançüez (Anxoves), gerek halka gerek bütün servis edilen kalamar çeşitlerini, zeytin çeşitlerini mutlaka denemelisiniz. Tapasların fiyatları türüne göre 2 ila 7 € arasında değişiyor. Bazı barlar 2–3 tapasla beraber bira ya da alternatif içkili menüler sunuyorlar. Bunların da fiyatları barın konumuna, kalitesine göre 6-7 €’dan başlıyor.

Barselona’da tadılması gereken lezzetlerden biri de meşhur Paella. İçinde pişirildiği büyük tavanın tadını alan bu yemeğin özü pirinç ve safrandan oluşuyor. Arzunuza göre deniz ürünlü, kırmızı etli, karışık, sebzeli vb. olarak servis ediliyor. Bir de mürekkep balığının sosu kullanılarak önünüze gelen siyah paella mevcut. Büyük tavalarda (2 kişilik) servis edilen paellayı bizim gibi herkese bir tane gelecek şekilde söylerseniz bazıları bitiremeyebilir unutmayın. Deniz ürünlüsünü tavsiye ederim. Fiyatları konuma ve kaliteye göre 9-15 € arasında değişiyor. Bu ürünleri deniz kenarında yiyin. Bir metroya atlayıp Barcelonetta durağında inip denize yürüyün. Güzel bir restoranı seçip oturun. KAIKU en meşhuru. Tam köşede. Biz Ria De Vigo’da yedik ve çok memnun kaldık. Yemediğimiz çeşit 2 şişe şarap kola vs 8 kişi 220 € hesap verdik. Garsonlar hoş sohbetti. (riadevigobarceloneta.com)


Yemek üzerine dondurma veya meyve. Bizdeki krem karamele benzeyen crema catalana denenebilir. Bir de anasonlu incir tatlısı (Figues amb aniset) güzel diyorlar.

Ciudad Condal: Çok iyi bir tapascı daha, burada meşhur. Rambla de catalunya gran via de les cortes kesişimi 18 numara .

Alış – Veriş
Çok katlı mağazacılık için tek adres El Corte Ingles mağazaları Katalonya meydanında büyük bi tane var, daha biçok yerde var ama ucuz bişey yok. Hard Rock Cafe ile çapraz.

Gitmişken “espadril” almayı düşünebilirsiniz. En ünlüsü La Ralamba’nın ortalarından girilen Carrer de Ferrer sokağında 150 m sonra sağdaki sokakta solda eski ve meşhur espadrilci. La Manual Alpargatera (http://lamanualalpargatera.es/) 10€ dan fiyatlar başlıyor. Her saat açık değil. Dikkat. Çarşıda , Çin malı 4 € da bulabilirsiniz. Bunlara 7 € dan fazla vermeyin.


Mağazalara gelince; Zara, Mango, Massimo Dutti ve DesigualBir de ünlü İspanyol modacısı TOUS var bir de güzel çantalar ve aksesuarları var.

BARCELONA'DA MUTLAKA GÖRÜLMESİ/GEZİLMESİ GEREKEN YERLER :

Barcelona'da her gezginin ilgisini çekebilecek bir çok mekan, müze, yapı, yerleşim mevcut. Dünyanın birçok gezi sitesi ve birçok gezgin aşağıdaki 20 maddeyi mutlaka yapmanızı; Barcelona'ya gittim ve gördüm demeniz için zaten şart koşuyor.

1 - LA RAMBLA: Şehrin en meşhur, cıvıl cıvıl, hareketli yani şehrin kalbi sayılabilecek caddesi. Canlı heykelleri, çiçekçileri, kuşçularıyla (yılar önce bizlerde de satılırdı) bu cadde harika.. La Rambla üzerinde meşhur Boqueria var. Boqueria, çeşit çeşit meyve sebze, deniz ürünü, çikolata ve şekerin satıldığı bir gothic pazar. Avrupa’nın en büyük pazarlarında biri. Mutlaka bir öğlen yemeğinizi buraya ayırın. Yukarda tavsiyeleri ayrıntılı verdim Deniz ürünleri baş döndürücü çeşitte ve ucuzlukta.  Tropikal meyveler tadımlık ve ucuz mutlaka alın. Cathedral 19. yüzyıldan kalma gothic bir yapı. Las Ramblası kesen sokalardan Portaferissa üzerinde. Girişi free. Palau Real, yine Las Ramblas üzerinde Metro Liceu durağı ile sahil arasında gothic bir meydan, gündüzleri bit pazarı tarzı antika eşyalar satıyorlar, meydanın dört tarafı restoranlardan oluşuyor. Picasso Museum, Ferran sokaktan dümdüz devam edip princesa sokağa devam edince sağ sokağın içinde kalıyor biz çok sıra olduğu için girmedik. Park de Ciutadella,yine Ferrandan princessa üzerinde devam ettikten sonra passeıg de picasso caddesi ile princessa kesişiminde çok güzel bir park. Parkda bira şarap vs serbest içkini alıp çimlere serilebiliyorsun. Hafta sonu meydana piyanolar koyuyorlar isteyen çalsın diye. Parkın tam ortasında da  küçük bir göl yapmışlar burada yarım saati 6 € sandal kiralayıp kürek çekebiliyorsun. Park de Ciutedella nın sonunda Parc Zoologic var vaktiniz varsa girilebilir, biz girmedik. Arc Del Trıomf, yine parkın başında yeralan bi heykel, gitmişken bakılabilir.Orjianli ise Fransada.  Las ramblasın bir ucu Katalonya Meydanına diğer ucu sahile (Kristof Kolomb Heykeline) bağlanır. Toplam uzunluğu yürüyerek 25 dakika .  


2 - LA SAGRADA FAMILIA: Gaudi'nin Şaheseri, Müthiş bir Katedral - Barcelona'nın En Önemli Simgelerinden. Sagrada Familia Gaudinin en buyuk yapıtı henüz bitmemiş ve 2022 de bitmesi öngürülüyor, devasal bir kilise. İçinde inşaat devam ediyor. Dış cephede inanılmaz detaylı rölyefler, işlemeler mevcut. 15 € luk kombine bilet alırsanız hem buraya hem de Parc Guellde gaudi müzesine giriyorsunuz. Sadece burayada 12€ vererek bilet alabilirsiniz. İçerde inşaat devam etmekle birlikte mutlaka asansörlerle yukarı çıkmalısınz, muhteşem bir Barcelona manzarası var. İniş biraz maceralı çünkü yürüyerek daracık sürekli yuvarlak dönerek inen bir merdivenden iniliyor ve aşağı indiğinizde başınız dönüyor bacaklarınız titriyor. Klostrofobi, yükseklik korkusu, kalp problemi olanlar ve çocuklara yasak. Ama bilet kuyruğu felaket uzun.Bir de akşam gidip ışıklandırılmasını görmenizi tavsiye ederim.


3 - CAMP NOU: Barcelona Futbol Kulübünün Evi/Stadı aynı zamanda avrupanın en büyük stadı ünvanına sahip. Burası da Barselona stadı. Katalonya placa dan metroya binip Les Cortes durağında indikten sonra az bir yürüme mesafesi var. 24€ Müze ve stad geziliyor. Futbola ilginiz varsa mutlaka gezin. Sezon da gitmişseniz mutlaka maç izleyin.  FC Klüp Müzesi gezilebilir. Biz Şampiyonlar ligi maçına gittik. Kale arkası-yanı en alt sıra (çok iyi bir yer) adam başı 75 €. Maç biletini Milano’da olduğu gibi stada pasaportunuzla alacaksınız.


Çıkış Tuneli
Çıkış tunelinde küçük bir şapel, dua etmek isteyenlere

4 - PARC GUELL: Gaudi'nin yarattığı harika, şirin ve büyük park. Sagrada familia ile aynı gün gezilebilir, biletleri kombine de satılıyor. Ben çok beğendim  bu parkı mutlaka görün,içinde bir de gaudinin yaşadığı evi var, kendi eserlerini görünce bu ev çok sönük kalıyor ama. Çok güzel manzara ve atmosfer var burada da. Buraya da mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Katalonya Placadan 24 numaralı otobüs gidiyor. Metro ile de gidilebilir.


5 - CASA BATLLO: Gaudi'nin şaheserlerinden biri. Enteresan çatısıyla ve iç mimarisiyle büyüleyici bir yapı. Bu çevrede çok bina var hepsini bir gezip, geziyi La Sagrada’da sonlandırın.


6 - LA PEDRERA (Casa Mila): Gaudi'nin eserlerinden biri. Yine enteresan çatı figürleriyle ve çatı katı müzesiyle görülesi bir yapı.


7 - TBİDABO TEPESİ: Barcelona'nın ulaşılabilir en yüksek tepesi harika bir şehir manzarası, süper bir lunapark ve gözalıcı bir katedrale ev sahipliği yapıyor. Tibidabbo tepesi şehrin en yüksek noktası.

8 - MONESTIR de PEDRABLES: Pedrables Manastırı kuş cıvıltıları arasında, huzurlu ve şehrin gizli güzelliklerinden birisidir.

9 - MUSEU NACIONAL d'ART de CATALUNYA (MNAC): Barcelona'nın en önemli müzelerinden biri olan MNAC Katalunya'nın 1400 yıllık tarihine zengin koleksiyonuyla ev sahipliği yapıyor. Barcelona'nın meşhur Montjuic Tepesin'de bulunmaktadır.

10 - EL POBLE ESPANYOL: Barcelona olimpiyatları için inşa edilen bu mikro İspanyol köyü sonralarında yoğun ilgi nedeniyle büyütülmüş ve yaşamını hala sürdürmeye devam ediyor. Son derece güzel dizayn edilmiş, yapısı, restoranları ve çevre düzenlemesiyle hoş vakit geçirilecek bir yer. Barcelona'nın meşhur Montjuic tepesinde bulunmaktadır. Burası  şehrin Montjuic dene bölgesinde kalıyor. Metro ile ulaşım mantıklı oluyor. Boğa güreş arenası da burda. Placa Espanyol meydanında Gran Via de les Cortes Caddesi üzerinde  iki uzun kehverengi kuleden oluşan bir giriş var, aralarından girdikten sonra Art de Catalunya müzesine varıyorsunuz, yapıt olarak çok güzel ama biz içine girmeden müzenin arka bahçesinden devam ettik, yeşil patikalı yolların arasından geçerek Palau Nacional’e varıyorsunuz, yine çok ihtişamlı bir yapıt. Arkeoloji müzesini de geçerek Fundacio Joan Mirro önünden (Johan Miro Müzesi) de geçince sürekli Füniküler oklarını takip ediceksiniz  (buraya kadar 4 km var biz yürüdük ama isterseniz aynı yoldan otobüste çıkarıyor) Ama yol çok yeşillikli manzaralı ve arada durup bira alınacak içilecek banklar falan var. En sonunda fünikülere varıyorsunuz. Bu noktada teleferikle Jardins Miramar üzerinden Montjuic Kalesine varıyorsun, teleferiğe mutlaka binin ve kaleyi gezin , harika Barselona manzarası var, şehrin ikinci yüksek noktası burası.. Kalenin avlusunda da oturup bir şeyler atıştırabilirsiniz. Giriş free. Yine teleferikle indikten sonra aynı yolu yapmanıza gerek yok, teleferikle inilen noktada fünikülere binip parallel caddesinde inersiniz burası zaten Ramlasa 15 dakika yürüme mesafesinde.






11 - MAGIC FONTAIN: MNAC ve EL POBLE ESPANYOL'a çok yakın (Hatta MNAC bahçesinden görülür) konumda bulunan akşam güneş battıktan sonra son derece güzel müzik ve ışık oyunlarıyla eşsiz görüntüler sunan büyük havuzdur. Işık gösterisi Perşembe – Pazar arası saat 10:00 da başlıyor. Kaçırmayın. Yaklaşık 10 bin kişi meydanda toplanıyor.





12 - GOTIC MAHALLE: Yüzyıllar boyunca, farklı kültürlerin katmanlar halinde oluşturduğu Gotik Mahalle'de, Barselona'nın tarihi bir bölgesi. Daracık sokakları, butik mağazaları, heybetli binalarıyla birçok müze ve katedrale de ev sahipliği yapmaktadır.

13 - BARCELONA KATEDRALİ: İç ve dış tasarımı ve hakim olduğu meydan ile mimari bir şaheser niteliğinde olan şehrin en uğrak ve önemli katedrallerinden biridir. Gotik mahalle sınırları içerisinde yer alır. Katalonya Meydanı, Old Town’un  göbeği. Katalonya Meydanından düz yukarı çıktığınızda  Passeig de Gracia caddesindesiniz. Burası alışveriş caddesi, İspanyadaki tüm highstreet fashion  markalar burada. Cafe ve restoranlar ve İspanyolların ünlü mimarı Gaudi’nin yukarıda bahsettiğim iki adet evi de bu caddede yer alıyor. (Casa Battlo ve Casa Mila). İçerisi 19 € karşılığında gezilebiliyorPasseıg de Gracia’nın sonu Diagonal denen şehri ortasından boydan boya kesen caddeye bağlanıyor.

 14 - PICASSO MÜZESİ: En ünlü Barcelona'lıların başında gelen dahi ressamın dünya çapındaki en büyük resim koleksiyonlarından birine sahip olan müze Barcelona seyahatinize sanat karıştırmanın en güzel yolu.  

15 - CATEDRAL SANTA MARIA DEL MAR: Gotic Mahalle sınırları içerisinde yer alan bu güzel katedral için kolay ulaşılabilir bir noktada olması nedeniyle yarım saatinizi ayırmanızda fayda var. İç tasarımı son derece etkileyicidir.

16 - PORT WELL- BARCELONETA - PORT OLIMPIC: Özellikle akşam üstü serinliğinde gezilebilecek 2 sosyal liman ve sahil şeridinden oluşan bölge Barcelona'da deniz keyfi yaşamak isteyenleri ve envai çeşit deniz ürünlerinden tatmak isteyenlerin en uğrak yeridir. Akvaryum, alışveriş merkezi, imax sineması ve bir çok etkinlik ve sosyal mekana sahip bölge hem gündüz hem akşam güneş battıktan sonra günün yorgunluğunu atmak için birebir. Las Rablasın sonunda Kristof Kolomb heykelinden sahil başlıyor. İlk nokta Port Vell. Bu Marina da bir alışveriş merkezi etrafında da barlar var, bir de meşhur Akvaryum. Akvaryumda çok fazla çeşit var, görmeden geçmeyin derim gezmesi oldukça keyifli oluyor. Port Vell yeme içme anlamında Port Olimpic kadar zengin değil, dolaşıp çıkmak yeterli. Akvarum’da kişi başı 14€ giriş bedeli var. Port Vell’den Barceloneta meydanından aradan geçip Barceloneta sahile iniliyor. Burası da sahil manzaralı pek çok cafe ve restoranın bulunduğu eski bir cadde. Barcelonetanın sonu Port Olimpic’e çıkıyor ki burası en çok vakit geçirmek istenen yer. Burada yine bir mall var,yanısıra  hem marinanın üstünde hem de kumların bitiminde sahilin içinde pek çok güzel bar ve restoran mevcut.İnsanlar kumlarda güneşleniyor ve  buradan denize giriyorlar aynı zamanda.Bizim Bodrum sahilleri havasında yani şehrin içinde yazlık mekan .


17 - JOHAN MIRO MÜZESİ: Barcelona'nın en güzel müzelerinden biridir. Bahçeler içinde kurulmuş ve şehri yukarıdan izlemektedir. Modernist akımın üyesi olan Miro'nun müzedeki en etkileyici eseri İç Savaş sırasında gerçekleştirdiği siyah-beyaz Barcelona serisidir.


18 - DALİ MÜZESİ: Ünlü sürrealist, ‘‘deli’’ ressam Salvador Dali'nin, doğduğu ve Barcelona'ya 1,5 saat uzaklıkta bulunan Figueras kasabasında. (Hızlı trenle Barcelona - Figueres ulaşım çok rahat - 12 Euro)

19 - GİRONA: Girona, Barcelona'ya 1 saat mesafede Romalılar'dan kalma, nehir boyu dizili renkli evleri, köprüleri, dar sokakları, ince merdivenleri ile etkileyici manzaralı büyüleyici bir kent. Daracık kıvrım kıvrım yollardan dolanıp güzel bir Katedral'e, kale içi yerleşimlere çıkılabilmektedir. Şehirde bir de antik sinagog bulunmakta. Floransa-Venedik karışımını andıran bu şehire hayran kalacaksınız. Önce Figuerese Dali Müzesine gidin. Dönüşte tren biletini Girona'ya alın (Figueres - Girona arası 15-20 dk trenle) Gironayı bir güzel gezin ve sonra yine trenle Barcelona'ya dönün.



20 - MERCAT LA BOQUERIA: Kesinlikle dünyanın en iyi pazarlarından biri. Bizim sabit semt pazarı görünümünde ama içine girdiniz mi rengarenk taptaze meyve, sebze, deniz mahsulleri vesaireyle dolu capcanlı harika bir yer. Mutlaka uğrayın taze meyve alın, pazarcılarla sohbet edin. Bence en iyi Barcelona deneyimlerinden birisi. La Rambla caddesi üstünde yer alıyor.


21-  La Roca Village: Şehirdışı Outletleri.

22- Costa Brava: Fransa sınırına kadar uzanan sahil, pansiyonlar ve deniz için

Gezi güzergahlarını BARCELONA BUS TURISTIC GEZİ ROTALARINA ve METRO AĞI'na göre peşi sıra en kolay şekilde gezilebilecek şekilde aşağıda özetlenmiş. Örneğin; 1. gün Önce Casa Mila, Sonra La Sagrada Famila, sonra Casa Batllo ziyareti olmaz, çok vakit kaybeder ve yorulursunuz. Gittiğiniz yerlerden geri dönüp tekrar oralardan geçmek zorunda kalırsınız. O yüzden güzergah ve sıra önemli. Giriş ücretleri bizim gittiğimiz tarihte de yazıldığım şekildeydi. Özellikle Casa Mila, Casa Batllo, Picasso Müzesi, La Sagrada Familia ziyaretlerinizde yoğunluktan kaynaklı 15-20 dakikalık sıra beklemelerini de hesaba katmalısınız.

1. GÜN
-CASA BATTLO / (10 Euro)
-LA PEDRERA (Casa Mila) / (14 Euro)
-LA SAGRA de FAMILIA / (16,5 Euro)
-NOU CAMP / (19 Euro)
- CATALUNYA MEYDANI,LA RAMBLA,Serbet Gezi

2. GÜN
-TİBİDABO TEPESİ / (Finiküler - 5Euro)
-MONESTIR de PEDRABLES / (7 Euro)
-EL POBLE ESPANYOL / (9,5 Euro)
-MNAC MÜZESİ / (10 Euro)
-MAGIC FOUNTAIN / (Giriş Ücreti Yok)


3. GÜN
-GOTHIC MAHALLE (Serbet Gezi)
-BARCELONA KATEDRALİ / (6 Euro)
-PICASSO MÜZESİ / (12 Euro)
-CATEDRAL SANTA MARIA DEL MAR / (5 Euro)
-PORT WELL, BARCELONETA,PORT OLIMPIC (Serbet Gezi)

4. GÜN
-JOHAN MIRO MÜZESİ / (12 Euro)
-PARC GUELL / (Giriş Ücreti Yok)
-TORRE AGBAR
-PARC CITUDELLA
-LA SAGRA DE FAMILIA / (gece ışıklandırmalı  halini dışardan görmek lazım :)
SERBEST - ALIŞVERİŞ - YEMEK VS :)))

5. GÜN FIGUERES - GİRONA GEZİSİ
(tren saatleri için bakınız www.renfe.com)
(Gidiş Geliş Tren Biletleri Toplam 25 EURO)
(Dali Müzesi Giriş Ücreti: 12 EURO)

Bazı tespitler;
·         Barceloneta mahallesini mutlaka gezin. Yerel halk balkonlarına pankartlar asmış; “lütfen buradan ev kiralamayın. Kültürümüze dokunmayın” diye.

·         En çok keyif aldığımız yerlerden Born mahallesinde El Xampanyet’de (http://www.barcelona.com/barcelona_directory/restaurants/tapas/el_xampanyet) mutlaka oturun. Siesta var. 19:30 da açılıyor kapıda bekleyip içeride yer kapın. Küçücük bir mekan ama tam Barselona’yı yaşayacağınız ve yenilebilecek en nefis tapaslara ve içilecek şaraplara ulaşacağınız yer. Finali CAVA ile yapın. KAÇIRMAYIN. Eğer doluysa sabırlı olun. Bu tapas bar beklemeye değer.



Rambla Del Poblenou: Şehrin halkla yaşayacağınız en gözde caddesi. Eski endüstri bölgesi. 1992 olimpiyatları sırasında fabrikalar şehir dışına taşınmış. Cadde de meşhur dondurmacı El Tio Che ve acıbadem suyu satan dükkan. Mutlaka dondurma ve acıbadem suyunu tadın.




Buradan harita yardımı ile Plaça del Prim'e gidin. Bu meydanda Arjantin'den gelen kocaman ağaçları ve balıkçı mahllesinin sokaklarını gezin. Balkonlarda balıkadam kıyafetleri kuruyor. Mahelle hala kapitalizme direniyor.



Bitpazarları:

CATEDRAL SANTA MARIA DEL MAR kilisesi yanında Pazar günü açılıyor.

Barselona’nın en büyük bit pazarı olan; Mercat Del Encants, porselenlerden, bisiklet parçalarına, vintage giysilerden mutfak robotuna kadar her şey bu pazarda! Salı, perşembe ve pazar hariç her gün 08:30′da kuruluyor, fakat uykunuza kıyıp erken gitmenizi tavsiye ediyorum aksi halde iyi eşyalar çabuk tükenmiş oluyor.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
mükemmel anlatmışsınız teşekkürler

Popüler Yayınlar