25 Yıl Bir Odada Hapis Kalan Blanche Monnier'in Hikyesi

Geçtiğimiz ay Türkiye gündemine Bursa'da teyzesi tarafından bir yıldır kilitli tutulan Muhammet Cem'in hikayesi hepimizi ilgilendirdi. Neyse ki adaşım şimdi annesinin yaşında hayata yeniden uyum sağlamaya çalışıyor.
Bu hikaye aklıma 19. yüzyılda Fransa'da yaşanan Blanche Monnier'in hikayesini getirdi. Fransa’nın tanınmış ailelerinden Monnier ailesi, onaylamadıkları bir kişiye aşık oldu diye kendi kızlarını 25 yıl boyunca bir odaya hapsetti.


Olay şöyle;
19. yüzyılda Fransa’da yaşayan Monnier ailesi Fransa’nın önemli ailelerinden biriydi. Ailenin kızı olan Blanche Monnier ise 1 Mart 1849’da doğmuştu. Soylu bir genç kız olan Blanche Monnier’in evlenme zamanı gelmişti ve ondan kendisi gibi soylu biri ile evlenmesi bekleniyordu.



Güzelliği dillere destan olan Blanche’nin pek çok talibi çıktı ancak o 1874’te 25 yaşındayken alt sınıftan bir avukata aşık oldu. İşinde pek başarılı olmayan bu avukat Blanche’den yaşça da büyüktü. Blaanche’nin annesi Louise kızının “parasız bir avukatla” evlenemeyeceğini söyleyerek karşı çıktı.
Blanche Monnier ise annesine karşı çıktı. Blanche ile başa çıkmayacağını anlayan anne Louise, onu bir odaya hapsetti



Bu olaydan sonra ise ailesi tarafından Blanche aniden ortadan kaybolunca, aile çevresine kızlarının İngiltere'de eitime gittiğini söylemeye başladı. Ane Loiuse ile Blanche’nin erkek kardeşi Marcel günlük yaşamlarına devam ettiler.



Bu durum 1901 yılında Paris Başsavcılığına olayla ilgili bir ihbar gelene dek sürdü. Savcılığa isimsiz bir mektup gönderildi. Mektupta şunlar yazıyordu;
“Sayın başsavcım, sizi fevkalade ciddi bir vakıa hakkında bilgilendirmenin onurunu taşıyorum. Madam Monnier‘ın evinde kilitli bir kadın hakkında konuşuyorum, neredeyse açlıktan ölecek, son yirmi beş yıldır kendi pisliğinde, çürümüş çöplerin içinde yaşıyor.”


Savcı ve polis mektup karşısında büyük şoka uğradı. Çünkü Louise Monnier aristokrat bir aileden geliyordu ve kendi cemiyeti tarafından oldukça seviliyordu.
Nitekim ihbar ciddiye alındı ve Monnierlerin evine bir baskın düzenlendi. Baskında ise Blanche Monnier evlerinin üst katındaki gizli bir odada bulundu.

Genç kadın 25 yıl boyunca ışık görmeyen bir odada tutulmuştu. Dışkı ve yiyecek artıklarıyla kaplı yatakta oturuyordu.

Gerçeklerin ortaya çıkmasından sonra anne Louise tutuklandı ancak aynı ay içerisinde cezaevinde kalp krizi geçirerek vefat etti. Blanche’nin kardeşi Marcel Monnier de mahkemeye çıktı ve mahkum edildi, ancak daha sonra temyizden beraat etti; Marcel Monnier zihinsel olarak yetersiz kabul edildi.



Blanche yetersiz beslenme sebebiyle oldukça zayıflamıştı. Hemen hastaneye kaldırıldı. Hastanede ona bakan hemşireler ise, onun oldukça nazik ve mutlu olduğunu dile getirdiler. Blanche; yıkanmaktan ve yeniden gün ışığı görmekten dolayı oldukça mutlu olduğunu söylemiş.


 25 yıllık esaretten sonra Blanche Monnier dünyaya yeniden uyum sağlayamadı ve 1913 yılında kaldığı senatoryumda hayatını kaybetti. Aşık olduğu avukatta 1885'te vefat etmiş.











Yorumlar

Popüler Yayınlar