KARŞIYAKA KİTAPLARI

(Karşıyaka LIFE'ın Kasım 2011 sayısında yayınlanan yazım)



Eylül ayı başında kısa da olsa biraz başımı dinleme fırsatı buldum. Uzun zamandır yapamadığımı yapıp, meslek dışı kitaplar okuyabildim. Çeşitli zamanlarda aldığım epey bir kitap okunmayı bekliyordu. Tabi hepsi bitmedi. İlk önce en son aldığımdan başladım. Sevgili Zuhal – Yücel İzmirli çiftinin son kitabı “İzmir’in İncisi”. Bu kitap “Makedonya'dan Esen İmbat” ve “İzmir'de Bir Manastır Çınarı” adlı üçlemenin son kitabı. Karşıyaka Kız Muallim Mektebi, Karşıyaka Lisesi ve idealist bir öğretmen Hilmi Ziya Apak’ın yaşam öyküsü otuzlu, kırklı, ellili yıllar içinde örgülenmiş. Annem Nermin Karagözlü 1943 Karşıyaka Kız Muallim Mektebi mezunu. Hilmi Ziya Apak’ın öğrencilerinden. Kitapta da geçen olayların bir kısmını annemden de dinlemiştim. Annemin albümünden Karşıyaka Kız Muallim Mektebi fotoğraflara bakarken Cumhuriyet devrimlerinin nasıl bir entelektüel ve idealist bir nesil yetiştirdiğini görebiliyorsunuz. İkinci dünya savaşının en şiddetli yıllarında mezun olurken, karne ile alınan ekmekler, gaz yağı, şeker kuyrukları. Ama okulda eğitimin yanı sıra yılbaşında kıyafet balosu, sömestr sonu spor gösterileri ve bunun yanı sıra askerlik dersinde poligona gidip tüfek ile atış eğitimleri. Hepsi iç içe.



Kasım ayı önemli bir ay. Ülkemiz 1 Kasım 1928’de Latin harflerini kullanmaya başladı. Harf devrimi. Halen daha Arapça ve Farsçayı savunan, neden bu devrim yapıldı diyenlere maalesef rastlamaktayız. Her dilde olduğu gibi Türk yazı dili de çeşitli safhalardan geçmiş ve gelişim göstermiştir. Arapça ve Farsça’dan büyük ölçüde etkilenmiş, çoğunlukla bu dillerin kelimelerini alarak karma bir dile dönüşmüştür. Tarihçi İlber Ortaylı bir kitabında şöyle diyor; “ Arap harfleriyle yazılan Türkçenin imlası karışık, sistemsiz ve rasyonel olmaktan uzaktı. Tanzimat’ın başından beri özellikle bu durumun sıkıntısını çeken bürokrasi üyelerinin hepsi şikâyetçi idi”. Yani Osmanlı da bu durumdan hoşnut değildi. Harf devrimi ile kitap basımı arttı, okuma yazma oranı yükseldi. Dünyayı daha iyi anlamaya çalıştık. Peki, geçen bu süreçte yeterince kitap okuyabildik mi? Hayır.

Ülkemizdeki insanlarının ilgi alanları çok çeşitlilik gösterse de bu çeşitlilik içinde kitap okuma ancak özgeçmiş başvurularında kalmakta. Bizim insanlarımızın ilgi alanları daha çok spor daha doğrusu futbol, magazin, dizi filmler, sanal dünya – facebook, twitlemek. Buna paralel olarak da sürekli hayatımızdan şikayet etmek ama çözüm önerememek. Birisinin çıkıp bizi kurtarmasını beklemek. Loto, toto, iddia oynamak. Bu kişilere sorsak; ufkunu açmak, bir tecrübe kazanmak için en son ne zaman kitap okudun? Aldığımız cevap muhtemelen şöyle olacaktır. “Kitap alacak param yok, çok pahallı”, Vaktim yok”, “Oku oku nereye kadar”, “Ne okuyan adamlar gördük”. Cevaplar şaşırtıcı değil, istatistiklerde bunu gösteriyor, kitap okuma oranımız diğer ülkelerle göre oldukça düşük.

Facebook da milyonlarca abuk sabuk sayfaların hayranı milyonlarla ifade edilirken, yılda iki kitap okuyamıyoruz. Tavsiyem bu aydan itibaren bu alışkanlıkları değiştirmeye çabalamak. İlk önerimde Karşıyaka kitaplarıyla olacak. Kitapçılarda, internetde kitap evleri sitelerinde ve sahaf sitelerinde çok uygun fiyatta kitaplar var. Adresinize kadar geliyor. İşte size bazı Karşıyaka kitapları.

İlki “İzmir İzmir” ve “Karşıyaka Karşıyaka” kent kültürü dergilerinin mimarı Sevgili Tufan Atakişi’nin Atadost yayınlarından. 1999 yılından bir kitap “O Bir Karşıyakalı” yazarı Cevdet Florat. Bu kitabında Erkin Usman şöyle tanımlamış; “Karşıyaka ile özdeşleşmiş insanları bulacaksınız. Bir nefeste okunacak nefis bir Karşıyaka belgeseli elinizdedir. Karşıyaka'ya renk veren, hayat veren simgeleşmiş hayat öyküleridir bu yazılar. Cevdet Florat, böylece yarın öbür gün Karşıyaka için araştırma yapanlara emsalsiz bir kaynak kitap sunmaktadır”. Cevdet Florat'ın başka kitapları da var. Yine Karşıyaka ve Kaf Sin Kaf’a adamış bir hayatın anlatıldığı “Tibet Kızılcan Kısacık Bir Yaşam Öyküsü”. Yine Atadost yayınlarından Gündüz Badak’ın “Aşkın Adresi Karşıyaka”. Son yıllarda İzmir için çok sayıda kitaba imzasını atan Sevgili Yaşar Ürük’den “Karşıyaka Şiirleri ve “Şu Bizim Karşıyaka” okunması gereken kitaplar. Şu Bizim Karşıyaka içinden size bir alıntı “Çocukluğumun İzmir'inden aklımda kalan görüntülerde Karşıyaka'ya ait birçok kare vardır ve bunların hepsi sıcak Akdeniz renkleriyle bezenmişlerdir ve Karşıyaka, benim gözümde İzmir'in koynunda gece palamarı çözülen bir ada gibidir. Bir yaz akşamı imbat serinliğinde Konak iskelesinden palamarı çözüp, yakamoz yağmuru içindeki Karşıyaka iskelesine yaklaşan Sur vapurunun üst güvertesinden bakışlarımın takıldığı Yapı Kredi binasının tepesindeki kanatlarını oynatan neon lambalardan yapılma leylek unutamadığım resimlerden biridir. İskelenin sol tarafındaki ışıklı çapa, Tilla'dan gelen rakı, roka ve balık kokusu...”

Tabi bu yazıya vesile olan Yücel ve Zuhal İzmirli’den nefis bir kitap “Rodos’dan Karşıyaka’ya”. Devam edersek; İzmir’de Bir Manastır Çınarı, Makedonya’dan Esen İmbat, İzmir’in İncisi. Karşıyaka Belediyesinden çıkan; Engin Berber İmzalı “Karşıyaka Belediyesi Tarihi”, “2006 Karşıyaka Sempozyumu” Bildirileri kitabı ve çok yakında piyasaya çıkacak Erkan Serçe ve Engin Berber hocalardan “Karşıyaka Tarihi”.

İş Bankası yayınlarından “İzmir Karşıyaka’dan Dünya’ya”. Atilla Karaosmanoğlu imzalı kendi öyküsü. Devam edersek çeşitli yayınevlerinden Bir Sevdadır Karşıyaka (Okan Yüksel), İkibine Üç Kala Karşıyaka (Ayhan Savaş - kendi yayını, İngilizce/Türkçe), Karşıyakam ve İzmir’im (Ertuğrul Erol). Cengiz İlhan’nın “Özgün Bir Şehir Gavur İzmir'den Türk İzmir'e Karşıyaka Çocuğu - Anılar, İzlenimler”. Turan Muşkara’dan”İzmir ve Karşıyaka Anıları”.

Tabi Kaf Sin Kaf üzerine bir başucu kitabı da var. 1988 basımı. Sayın Selçuk Yaşar’ın destekleri ile sevgili Sancar Maruflu tarafından basılan Yaşar Aksoy’un “Karşıyaka ve Kaf Sin Kaf Tarihi”. KSK ile ilgili geçen yıl çıkan ve içinde benim de bir bölüm yazdığım Yiğit Akın’nın derlediği “Kaf Sin Kaf”. Bu yıl çıkan bir kitap “Asla Yalnız Yürümüyeceksin”, 13 ayrı kulüpten tribün hikâyeleri, içinde Erdem Aksakal’ın kaleminden Karşıyaka tribünü de var. Serkan İncekaş dostumuzun kafsinkaf.org’deki yazılarından derlediği “Biz Karşıyakalıyız” bir diğer KSK üzerine kitap.

Bilgi, en kudretli güçtür. İnsanlar; mevki, makam ve saygınlıklarını sahip olduğu bilginin yardımıyla elde ederler. Bilgi; öğrenilmiş, ezberlenmiş ve anlaşılmış veriler bütünüdür. Biz, bu sunulan veriyi çok çeşitli kaynaklardan alabiliriz. Bu günlerde internet moda. Ama o kadar çok yalan yanlış site var ki. Mutlaka doğruluğunu araştırmalısınız. Ancak günümüzde seçkin enformasyon kaynakları hala kitaplardır. Tarihte kitap okuyanlar, kendini yenileyen, geliştiren, eleştiren, demokrasinin temel taşlarını oluşturan kişiler. Bu kişiler; çevrelerinde yaşanan olayları değerlendirmekte zorlanmayan, genel kültürü geniş, akla ve mantığa dayalı olarak düşünen kişilerdir. Diğer yandan önerdiğim Karşıyaka kitapları kendi yaşadığımız yere ait kent kültürü, yaşam biçimi, geçmişimiz hakkında bilgi ve düşünce sahibi yapacaktır. Böylelikle bu günü ve geleceği daha iyi değerlendirebileceğiz.

Yorumlar

Ahlat Merakı dedi ki…
Eski bir Karşıyaka Belediye Başkanı 1934 - 1950 arası, Ön Adı Kemal olmalı "Karşıyaka" adlı bir kitap yazmış olabilir mi? Bir bilginiz var mı acaba?

Popüler Yayınlar