Milano Rehberi




 MİLANO GEZİ REHBERİ

Ulaşım Bilgileri

Malpensa Havaalanı > Milano şehir merkezi
Tren (Malpensa Exspress) / Her 30 dakikada bir Malpensa’dan Cadorna İstasyonu’na gider / Milano Bovisa Politecnico ve Saronno Centro’da durur. / Hergün 07:45 - 21:45 / Süre ~ 40 dakika Malpensa Shuttle / 06:40 - 00:30 saatleri arasında her 20 dakikada bir, sonraki saatlerde uçak varış saatlerine göre Malpensa’dan Merkez İstasyona ya da Porta Galibaldi İstasyonuna gider. Air Pullman otobüs servisi / 05:20 - 21:00 saatleri arasında her 20 dakikada bir, 21:00 - 00:15 saatleri arasında her 30 dakikada bir Malpensa’dan Merkez İstasyonuna, Fiera, Lampugnano ve Piazza Castello’ya gider. / Süre ~ 1 saat

Kent İçi Ulaşım:
Milano’da Azienda Transporti Milanesi (ATM) tarafından işletilen kapsamlı ve etkin bir ulaşım sistemi vardır. Entegre biletleme sistemi sayesinde metro, otobüs, tramvay ve troleybüsler arasında geçişli olarak tek bir biletle seyahat etmek mümkündür. € 0.80 tutarındaki bilet, 75 dakika içerisinde otobüs ve tramvaylarda limitsiz kullanım ve metroda da tek biniş hakkı sağlamaktadır. Metro sistemi kırmızı MM1, yeşil MM2 ve sarı MM3 olmak üzere üç hattan oluşmaktadır. Bu hatlar Duomo, Centrale FS, Loreto ve Cadorna’da kesişmektedir. Kullanılmadan önce otobüslerde ve metro istasyonlarında bulunan SITAM makinalarında onaylanması gereken biletler tek olarak ya da 10’luk karneler halinde tütün dükkanlarından, cafélerden ya da ana otobüs duraklarındaki otomatik bilet makinalarından satın alınabilir. 

Ayrıca 1 ya da 2 günlük ulaşım kartlarını da Cadorna, Centrale FS, Duomo, Loreto ve Romolo’daki ATM demiryolu ofislerinden temin etmek mümkündür. Bu kartlar özellikle Pazar günleri tek bir pasonun ebeveynler ve çocuklar için geçerli olması sebebiyle oldukça uygundur. Milano'da metronun 3 hattı var, ara noktalara tramvay veya otobüsle gitmeniz gerekiyor. Günlük bilet 3€, 2 günlük bilet 5, 50€. 

Taksiler çoğunlukla beyaz renklidir. Taksiler yolda işaret edilerek durdurulabilir ya da tren istasyonlarının önlerindeki taksi duraklarından binilebilir. Bagaj için ek ücret talep edildiği gibi geceleri ve Pazar günleri farklı tarife uygulanmaktadır. 

Araba kiralamak isteyenlerin en az 23 yaşında olması ve Uluslararası Sürücü izin Belgesi bulundurmaları gerekiyor. Milano şehir merkezinde park problemi yaşanmaktadır. Otel parklarının ve özel garajların oldukça pahalı olduğu Milano’da mavi çizgilerle belirlenmiş sosta a pagamento (pay to stop - ödemeli park) yazan yerlerde en fazla 2 saate kadar park yapılması mümkündür. En iyi seçenek, ATM tarafından işletilen ve metro bağlantısı bulunan otoparklara parketmektir. Bu otoparklar 07:00 - 20:00 saatleri arasında açıktır. 

Biz İzmir'den Europe Car'dan 7 kişilik bir araba kiralamıştık. Malpenza havaalanından teslim aldık. Como - Lugano - Milano parkuru yaptık 2 gün hiç bir sorun olmadı. Otoyollarda nakit gişeler var. Bzideki gibi illaki karta gerek yok. Dönüşte Milano'da Hilton altındaki büroya teslim ettik.


Milano’nun düz bir şehir olması ve bisiklet yollarının bulunması sebebiyle bisikletle şehir turu yapmak ideal bir fikir gibi görünmekle birlikte yoğun trafik, çok hızlı araba kullanan şehir sakinleri ile tramvay yolları bisikletçiler için problem ve tehlike yaratmaktadır.

Douma ve çevresi turu 

1386 yapımı Duomo Katedrali'ni göreceksiniz. 10€ verip asansörle, 8€ verip merdivenle kulesine çıkabilirsiniz. Vitraylar hayran olduğumuz sanatçı Arcimboldo'nun ilk işi sayılabilir. Bu katedralin yapımında çalışan babası ile birlikte bu şaheser vitrayları yapmışlar 




Duomo Katedrali' nin hemen yanında bizim Kapalıçarşı benzeri eski tip alışveriş pasajlarından Galleria Vittorio Emanuele'ye girin. En üst katında restoranlar var. Biz bir akşam denedik. Güzel ancak pahallıydı.


Galleria Vittorio Emanuele'nin diğer kapısı La Scala tiyatrosunun bulunduğu Piazza Della Scala’ya açılır. 200 yıllık geçmişe sahip bu tiyatro dışarıdan pek dikkat çekmese de, içerisindeki 6 katlı locasıyla sizi eski filmlerdeki dürbünlü gözlüklerle sahneyi izleyen leydi lerin zamanına götürebilir. 

Buradan Duomoya tekrar geri döndüğünüzde, Duomonun yanından giden Corso Vittorio Emanuele ile başlayıp, Corso Venezia yoluyla San Babila Meydanı'na ulaşıyoruz. Buradan sağa saparak meşhur markalar bölgesine Via della Spiga'dan giriyoruz. Corso Buenos Aires ile devam ederek, ta Plaza Argentina'ya kadar giden bolca ünlü markanın bulunduğu alışveriş caddesinde mola vere vere gezebilirsiniz.
Burada;
1- Rinascente Milano: Meydana çok yakın
2- Nika Music Store
3- Via della Spiga, Via Sant'Andrea, Via Montenapoleone, Via Borgospesso, Via Manzoni ve Via Gesu adım adım gezilmeli. Prada, Miu Miu, Moschino, Gucci, Armani, Dolce and Gabbana, Marni, Roberto Cavalli.

“Son akşam Yemeği” – Corso Megenta’da Santa Maria dele Grazie
Metro ile Codorna istasyonuna gidip 5 dakikalık yürüme ile Corso Magenta’daki Santa Maria dele Grazie'ye gidin. Burası Da Vinci’nin "Son Akşam Yemeği" tablosunun bulunduğu müze.. Bilet 15.99 € Ancak bileti gitmeden almanız gerekiyor. Biz denedik ama temizlik günlerine denk geldi gezemedik.

Metro ile Cairoli durağına geçip, şehrin kalesi olan Castello Sforzesco’ya gidin. Kalenin içerisinde kendinizi orta çağ atmosferinde hissedip, avludaki çimenlere yayılabilirsiniz.

Kalenin arka kapısından çıktıktan sonra müthiş bir park sizi karşılıyor: Parco Sempione. Avrupa’daki şehirlerin merkezlerinde bulunan koca koca parklar, bizde olmadığından olsa gerek, acayip hoşuma gidiyor. Buraya gelişinizi haftasonuna getirseniz, bisiklet binen, top oynayan, güneşlenen, paten kayan insanlarla dolup taştığını göreceksiniz. Gerçekten insanın bütün stresini alan gezilesi bir yer.

1809 yılında Napolyon tarafından açılan Brera Resim Galerisi’nde, savaşlarda el konan eserlerle zenginleşmiş büyük bir koleksiyon yer almaktadır. 15. ve 18. yüzyıllara ait Mantegna, Giovanni, Bellini, Piero della Francesca ve Raphael gibi ünlü sanatçıların değerli eserlerinin yer aldığı galerinin bahçesinde ziyaretçileri, Antonio Canova’nın bronz Napolyon heykeli selamlamaktadır.

Piazza Cadorna
Meydandaki modern anıt renkleriyle Milano'daki metro ağını temsil ediyor ve dev dikiş iğnesi metro hattını yeraltına adeta işliyor... Bence şehrin önemli tren istasyonlarından birininin metro bağlantısıyla kesiştiği ve aynı zamanda modern sanatlar müzesi Triennale'yi içinde barındıran bu semt, bu anıt için çok uygun. Anıtı görmek için geldiğimiz Cadorna'daki renkliliğe, canlılığa ve mükemmel sabah ışığına hayran oluyoruz.

Doğa Tarihi Müzesi
Metroya binip Palestro durağında iniyoruz. Giardini Publicci parkının girişindeki müzenin aslında diğer günlerde de giriş ücreti çok uygun; €3...

Via Brera'da Pinacoteca Di Brera müzesi
Brera! Şehrin adeta kültür sanat merkezi olan bu bölge cafeler, sanat galerileri, sokak sanatçıları ile dolu veee otelimize çok yakın! Yürüyerek sakin sokaklardan Via Brera'ya geliyoruz. Ve öncelikle henüz yorgun değilken Pinacoteca Di Brera müzesini gezelim diyoruz. Rönesans sanatının önemli eserlerinin bulunduğu müze bence Milano etkinliklerinde bir olmazsa olmaz... Kişibaşı €11.00 giriş ücretini ödeyerek müzeye giriyoruz. Bina ve avlusu çok güzel... Akıl defterime hangi salonlar mutlaka gezilmeli, hangi eserler önemli diye daha önceden not aldığımdan bazı salonları daha hızlı geçerek özellikle 6, 24, 29, 31, 33, 36 ve 37 no.lu salonları ayrıntılı geziyoruz.
Rafael'in Marriage of a Virgin; Caravaggio'nun Supper at Emmaus; Rubens'in Cenacolo; Rambrant'ın Ritratto gi Giovinetle ve Hayez'in The Kiss eserlerini hayranlıkla izliyoruz. Özellikle Hayez'in Kiss tablosu muhteşem bir ışık ve büyüye sahip; bakmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Zaten en çok da ağırlıklı Hayez eserlerinin bulunduğu bu salonu .

Müzenin dükkanını da ziyaret edip hemen sokağın köşesindeki Bar Brera öneriliyor. Kahve molası

Bitpazarı - Pazar günü
Pazar günü ve ayda bir kez Navigli'de kuruluyor (Her ayın son pazarı)
Castello Sforsezco - Doumo’nun ters tarafı
Castello Sforsezco'yu görmeye geldiğimizde önce köşedeki Bar Castello'ya giriyor birer ayaküstü kahve içip mignon yiyoruz. Bu çevreye geldiğinizde mutlaka bu bara uğramalısınız. Dekorasyonu, müşteri kitlesi, lokasyonu ve leziz kahvesiye tipik Milano havasını çok güzel yansıtan hoş bir yer... Hemen ardından Castello'ya giriyoruz. Oldukça büyük bir yapı. Müzesinde de Michelangelo'nun tamamlayamadığı heykeli ve diğer sanatçıların eserleri var. 

Akşam için güzergahlar:
Via Torino'dan aşağı Corso Ticinese ve sonrasında Navigli'ye doğru yürümeye başlıyoruz. Mağazalar kapalı ama etraf cıvıl cıvıl. Tüm gençlik bu bölgeye akmış. Cadde üzerindeki meşhur dondurma zinciri Grom'dan armutlu ve fındıklı nefis dondurmalar alıp yolumuza devam ediyoruz. Yol üstünde karşımıza çıkan S.Lorenzo Maggiore kilisesi ve S. Lorenzo sütunlarına hayran kalıyoruz.
Veya:
Hollywood'da şehrin gece hayatında çok popüler bir kulüp - Corso Como, 15, 20154 Milano, İtalya
Veya
Brera bölgesi

San Siro Milan – Udinese Maçı
Bir gününüzü mutlaka meşhur San Siro Stadı'nda bir maça ayırın. Maç biletlerinizi mutlaka gidip staddan almanız gerekiyor. Yanınızda pasaportunuz yoksa alamazssınız. (Bu konun tafsilatı San Siro'da Kaf Sin Kaf atkısı) bölümünde bulabilirsiniz. Sakın ola karaborsadan bilet alıp dolandırılmayın.
Stada Gidiş: Subway: linea MM1 (rossa) fermata LOTTO, poi si prosegue a piedi lungo viale Caprilli fino allo Stadio. In occasione delle partite di calcio esiste un servizio di navette dalle fermate della linea MM1 di LOTTO e di LAMPUGNANO (parcheggio di interscambio).
Bus: line 49 from Piazza Tirana (station FS San Cristoforo) to the Lotto square, Piazza Axum stop;
Autobus: line 78 from Via Govone to Via Lorenteggio, Via Tesio stop.
Tram: line 16 from Piazza Fontana (Duomo) to San Siro, stop at the Via Dessiè terminal.
From the Milano Central Station, Milano Porta Garibaldi, Milano Lambrate: take Line 2 of the subway (Green Line) towards Abbiategrasso, go down at the Cadorna FN stop. From here take Line 1 (Red Line) towards Rho Fiera and go down at the Lotto stop.
From the Porta Genova Station: take Line 2 of the subway (Green Line) towards Cologno/Gessate, at Cardorna FN take Line 2 (Red Line) towards Rho Fiera at the Lotto stop.
From the Cardorna station: take Line 1 (Red Line) towards Rho-Fiera and go down at the Lotto stop

Yeme-içme:
Pizza OK'lar ucuz ve lezzetli Duomo'ya çok yakın. Adres: Piazza Santo Stefano, No:12.
LUINI: Duomo meydanından La Rinascente'nin yan sokağına girince 50 metre ileride görünen kuyruğa doğru ilerleyince Luini'yi göreceksiniz. Burası 'panzerotti' adlı içi dolgulu bir çeşit puf böreği diyebileceğimiz nefis yiyeceğin en iyi yapıldığı yer

Caffe Sforzesco: Castello Sforzesco’ya giderken öğle yemeğinizi yiyebileceğiniz kaldırım üstü masaları olan şık bir kafe. Via Dante ile Via Rovello’nun kesiştiği yerde bulunuyor.
La Voglia: Caffe Sforzesco çıkışı dondurmanızı yiyebileceğiniz önünde kuyruk olan Milano’nun meşhur dondurmacılarından. Via Rovello 1 numarada.
La Risacca Blu: Viale Tadino, 13A, 20124 Milano, İtalya – Deniz Ürünü . 
 
Makarna & Pizza - İtalyan mutfağının sembolü olan ve çok çeşitli şekillerde pişirilen makarnalardan en bilinen ve sevilenleri Ravioli, Tortellini, Lasagne, Tagliatelle ve Spaghetti Bolognese’dir. Pizza da İtalyan mutfağının temel yemeklerindendir.

Et - İtalya’da en çok tüketilen et olan dana etiyle yapılan Costoletta (ekmek kırıntılarına sarılarak kızartılmış pirzola), Vitella Tonnato (ton balığı soslu dana eti), Fiorentina (ıspanak soslu dana eti) ve Osso Buco (dana inciği güveci) en bilinen et yemekleridir. Balık - En çok tüketilen levrek, fenerbalığı ve kılıç balığı genellikle kızartma, ızgara ya da buğulama olarak yenir.

Sebze - En gözde sebzeler arasındaki enginar Roma usulü ya da Yahudi usulünde pişirilir. Diğer tipik sebze yemekleri ise, domuz sucuklu lima fasulyesi, ançüez soslu çiğ hindiba, soğanla sote edilmiş kırmızı ve yeşil biber, ve domuz pastırması, sarımsak ve maydonozla doldurulup üzeri peynir kaplanmış mantar olarak sayılabilir.

Tatlı - İtalya’nın en ünlü tatlısı tabii ki tam bir krema kıvamında yapılan dondurmadır. İçecek - İtalya’da yaygın olarak üretilen şarabın yanı sıra Campari ve Punt e Mes de en bilinen aperitiflerdendir. Anason aromalı bir içecek olan ve içine kahve çekirdeği konarak servis edilen Sambuca mutlaka denemesi gereken bir içecek. Ayrıca Valtellina, Sassella, Grumello ve Inferno da Milano’nun favori şaraplarındandır.

 
Milano’ya yakın outlet merkezleri:
1. Serravalle Designer Outlet
Serravalle outlet kompleksi, Milano’ya araba ile 1,5 saat uzaklıkta. Dilerseniz outletin servisi, araba veya tren ile ulaşabiliyorsunuz.Serravalle’de lüksten, spor giyime, aksesuardan iç giyime birçok markanın mağazası bulunmakta. Baldinini, Dolce&Gabanna, Versace, Vicini, Malo, Roberto Cavalli, Salvatore Ferragamo, Pal Zileri, Pinko, Pollini, Prada, Bruno Magli, Bulgari, Hugo Boss, Etro, La Perla, Sergio Tacchini, Trussardi, Cacharel, Calzedonia / Intimissimi, Cerruti Jeans, CK Jeans/Çocuk/içgiyim, Diesel, Nike, Puma, Adidas, Energie, Miss Sixty, Sisley, Stefanel, Benetton, Guess, Lacoste, Levi’s, Dockers, Nautica, Pupa, Samsonite, Mandarina Duck, Swarovski, Timberland, Bose gibi markalar ve daha birçoğu Serravalle’de indirimli outlet fiyatları ile sizi bekliyor!
2. Fox Town İsviçre sınırında. Otobandan çıkış yapmayın 40 € ödersiniz.
Fox Town, Milano’ya 50 km uzaklıkta bulunuyor. Fox Town’a Milano’dan araba, servis veya otobüs ile ulaşılınabiliyor. Ooutlet merkezinde 130 mağaza bulunuyor. Lüks, spor, ayakkabı, çanta, deri, gözlük, kadın ve erkek giyim, saat, aksesuar, kozmetik alanında lider birçok markanın fabrika mağazasını burada bulabilirsiniz. Mağazalardan bazıları şöyle: Armani, Hugo Boss, Just Cavalli, Gucci, Prada, Missoni, Salvatore Ferragamo, Versace, Valentino, Yves Saint Laurent, Iceberg, Cerruti, Ferre, Etro, Guess, Emporio Armani, Dior, Dolce & Gabbana, D&G, Calvin Klein, Pinko, Bally, Trussardi, Burberry, Baldinini, La Perla, Diesel, Miss Sixty, Replay, Tommy Hilfiger, Energie, Esprit, Pepe Jeans, Nike, Adidas, Y3, Puma. Erkeklerin özellikle Balmain ve Boss Black Man’in mağazalarına göz atmasını öneririm. Çocuğunuz veya bir tanıdığın çocuğu için hediye arıyorsanız Armani, Diesel, Dior, Gucci ve Versace’nin Junior mağazalarına bakılabilir!.Tomy çok ucuzdu...

Yorumlar

Metin Gökçay dedi ki…
Çok iyi ve aydınlatıcı
teşekkürler
Metin GÖKÇAY
Mine Ciftci dedi ki…
Milano Havalanı’ndan şehir merkezine özel vip araçla ulaşımda Türk firması olan www.milanairporttransfers.com tercih edebilirsiniz. VIP transfer hizmetlerimizdeki konforumuz ile hizmetinizdeyiz. Bu ayrıcalıktan sizde yararlanın.

Popüler Yayınlar