Karşıyakalı Arap Osman (Ateş)'a Vefa Borcunu Ödedi

Karşıyaka taraftarının ünü sınır ötesine taşınmıştır. Bu son yıllarda artan bir ün değil. Sosyal medyanın ceplere dahi girmesi populerliği arttırdı. 100 yıldır bu şan şöhret vardır. İşte bu taraftarlardan en önemli rollerden birini Arap Osman(Ateş)'e verebiliriz.


“Biz KSK için doğduk, onun kucağında ölmek isteriz. Yeşil-Kırmızıdan başka aşkımız olamaz. Benim doğduğum, büyüdüğüm, okuduğum, ecdadımın gömülü olduğu yerdir Karşıyaka. Babamın vatanıdır. Bu yüzden KSK’liyiz. Herkes KSK’li olamaz, KSK’li olmak çok zordur, kalbinin güm güm atması gerek KSK için… İster futbol, ister basketbol, ister su topu veya voleybol, her KSK maçı bizim için yeni zafer beklediğimiz bir düğündür. Bu böyle biline’ derken; Karşıyaka Futbol Takımının eski amigolarından Hakan Ortabaş, ‘önce camiaya aşık olduk, sonra takıma… Karşıyaka sevgisinin kökeninde kent sevgisi yatar. Bizi taraftar yapan duygu Karşıyakalılık sevgisidir’”

Arap Osman(Ateş)
(Yaşar AKSOY 1988 KSK ve Karşıyaka Tarihi Kitabından)


Karşıyaka taraftarı denildiğinde akla gelen isimlerin başında “Arap Osman” (Ateş) gelir. 1950’lerin başından 80’lerin sonuna kadar Karşıyakamızın hızlı delikanlısı oldu. Hem sporcu, hem yönetici hem de taraftar olarak tüm sevgisini Karşıyaka’ya verdi. Hayatının her günü bir olay, her olayı ayrı bir hikaye oldu.

Arap Osman (Ateş)’in ailesi 1700’lerde Sudan’dan Türkiye’ye gelmiş. Arap Osman 1932 yılında doğdu. Çocukluğunda yüzmeye yatkınlığını gören Merhum Şerif Çapkın elinden tutup Genel Kaptan Boyacı Hüseyin’e götürdü.  9 yaşında Kaf Sin Kaf’ın lisanslı yüzücüsü oldu.  100, 400 ve 1500 m’lerde Türkiye şampiyonlukları kazandı. Karşıyakamızın yüzme ve sutopu takımlarında uzun yıllar yöneticilik yapmıştı. Tribünde Kaf Sin Kaf’ın neferi oldu. Sadece Karşıyaka tribünlerinin değil başta Göztepe, Altay, Altınordu taraftarı olmak üzere İstanbul takımlarının da saygı ve sevgi duyduğu birisiydi. İzmir Belediyesinde çalışıp emekli oldu.  14 Ağustos 2003 tarihinde 71 yaşında aramızda erken sayılabilecek bir yaşta ayrıldı. 15 Ağustos günü sessiz ve sade bir törenle annesi Zehra hanımın üzerinde ebedi istirgahına kavuştu.  Karşıyakanın delikanlılık tarihini kilometre taşı olan Arap Osman’ı bugün de rahmetle anıyoruz.

Merhum Arap Osman annesi Zehra hanımın üzerine defnedildikten sonra maalesef bir mezar taşı olmadı. Biraz geç olsa da fark ettik. 1912 Karşıyaka ailesi olarak bir büyüğümüze daha vefamızı yerine getirdik. Arap Osman’ın sonsuzluğa uğurlandığı 11. yılında 14 Ağustos 2014 Perşembe günü saat 10:30’da Soğukkuyu Kabristanının cami tarafında mezarı başında buluşup, herbiri birer fıkra tadındaki ve toplandığında kitap olabilecek anılarının anladıldığ bir törenle Arap Osman’ı andık.

Yorumlar

Popüler Yayınlar