Ege Peynirlerinin Rotasında – I (Ezine Peyniri)
Ege Turizm Gazetesinde yayınlanmıştır
Gezmek, seyahat etmek. Coronalı
günlerde en çok özlediklerimizin başında. Belki de yıllardır farkında olmadan
aldığımız keyif. Ya da sağa sola bakmadan nefes almadan kat ettiğimiz yollara.
Bu “evde kalma”mız belki de bize kendimizi ve yaptıklarımızı sorgulamak için
fırsat. Bundan sonraki yolumuz için bir harita.
İstanbul’dan İzmir’e yola çıkıp
gelmek için 4,5 saatlik yollar yapıldı. Nereye yetişmek için? Hangi menzile?
Çabuk gelmek mi? Yaşayarak görerek gelmek mi? Tercih bizim.
Evet İstanbul’dan yola çıkıp 4,5
saate İzmir’e, 5,5 saate Bodruma, 6,5 saatte Selimiye’de olabiliriz. Bunun
yerine sindire sindire yaşayarak, tadarak, görerek, koklayarak yaşayarak da
gidebiliriz. İşte bizim önerimiz ikincisi. İnternet dünyasında, çeşitli
bloglarda bir çok gezi rotası var. Biz de sizlere Ege peynirlerinin peşinde bir
rota çizeceğiz.
Bu hafta İstanbul’dan sizi
Çanakkale’ye gelmeniz bekliyoruz. İster Keşan, Eceabat, Çanakkale yapın.
İsterseniz Bursa, Karacabey’den Çanakkale’ye çıkın. Ama önce Ege’nin kıyısına varın.
Çanakkale’den çıkıp 45 km sonra
Ezine’ye varırsınız. Yöresine has tadı ve aroması ile Ezine peynirinin
anavatanındasınız. Ezine peyniri ülkemizde hemen hemen ilk coğrafi işaretleme
almış peynir çeşididir. 5 Ağustos 2006 tarihinde aldı. Ezine’de yıllık ortalama 500 bin tenekeden fazla peynir üretilmektedir.
Ezine peyniri yapımında kullanılan süt bölgede yetiştirilen “Tahirova”,
“Sakız”, “Dağlıç” ve “Sakız ve Dağlıç” ırkı koyunlarından, “Holstein” türü
kültür ineklerinden ve “Adalı”, “Karakeçi” adlı keçi ırkından sağlanmaktadır.
Özellikle Mart ayından başlayıp Temmuz ayına kadar devam eden sezon içinde elde
edilen sütler Ezine peyniri üretiminde kullanılmaktadır. Üretimin yapıldığı
bölge gerek bitki örtüsü ve gerekse iklim olarak Kaz Dağlarından
etkilenmektedir. Hayvanların yediği yem direkt olarak sütün tat ve aromasını
etkilediği için bu özellik peynire de çok özel ve kendine özgü bir tat ve aroma
kazandırmaktadır. Bu bölgede trifil (yabani yonca), kekik, deli menekşe, yabani
nane, türkerk çiçeği süte aroma ve lezzet katmaktadır.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, bu
peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanmasıdır. Diğer
bir ifadeyle, Ezine peyniri Kaz Dağı’nın Kuzey ve Batı kesimlerinde yer alan
Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinin
tamamı ile Çan ve Merkez ilçeye bağlı bazı köyleri kapsayan yörede
üretilmektedir. Ezine peyniri belirtilen bu coğrafyanın doğal bitki örtüsü ve
su kaynaklarıyla beslenen keçi, koyun ve ineklerden elde edilen sütlerin
mevsime göre belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Bu oran
keçi sütü için en az % 40, koyun sütü için % 45–55 ve inek sütü için de en
fazla % 15 olmaktadır. Starter kültür kullanılmaması ve sütün belirtilen bu
spesifik bölgeden sağlanıyor olması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden
farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırmaktadır. Ezine
peyniri istenen karakteristik duyusal özelliklerini kazanması için en az 6–8
ay olgunlaştırıldıktan sonra satışa sunulmaktadır. Özellikle 9. ve 12.
aylardaki aroma yoğunlukları istenilen düzeydedir.
Ezine Peynirinin yapımı ise şu şekilde gerçekleşmektedir. Belirtilen
oranda keçi, koyun ve inek sütlerinden oluşan karışım süt 60-70 derecede 30
dakika pastörize edildikten sonra pıhtı oluşumunu sağlamak amacıyla buzağıların
midelerinden elde edilen şirden enzimi ile 30-35 derecede mayalanır. 60 – 90
dakikada pıhtılaşma olur. Oluşan pıhtı kitlesi peynir altı suyunun ayrılması
için kesilir ve içinde cendere bezi serili olan özel peynir kalıplarına konarak
süzme işlemini hızlandırmak amacıyla baskı uygulanır. Oluşan teleme kalıplar
halinde kesildikten sonra istenen tat ve aromayı kazandırmak amacıyla üretim
yönteminin gerektirdiği miktarda deniz tuzu kullanılarak hazırlanan salamurada
bekletilir. Salamurada bome 15-16 dır. Salamuradan çıkarılan peynir kalıpları,
tenekelere tek sıra halinde dizilerek üzerlerine kuru tuz serpilir ve 10-12
saat süreyle dinlenmeye bırakılır. Bu işlem sonucunda da ayrılan su ortamdan
uzaklaştırılarak üzerine salamura ilave edilir ve tenekeler kapatılarak hava
almayacak şekilde lehimlenir.
Ezine peynirini, Ezine’de yol üzerinde veya ilçenin içerisinde bir çok
fabrika satış noktasından ve şarküteriden alabilirsiniz. Bu peyniri
kahvaltıdan, rakı sofrasına kadar keyifle yiyebilirsiniz.
Evet şimdi Ezine’den ayrılıp Kaz
dağları yolu ile Edremit üzerinden Ayvalık’a yola çıkıyoruz. Ezine ile Kaz
dağları arasında yol kenarı bahçelerde “kendin topla”, “organik tarla” gibi
domates, salatalık, patlıcan gibi sebze bahçeleri göreceksiniz. Allah aşkına
kanıp durmayın. Salatalığı domatesi kendiniz topluyorsunuz da, o yol kenarı
bahçeden aldığınız domates, salatalık, patlıcanın üzerinde yoldan geçen arabaların,
otobüslerin, kamyonların egzozlarından çıkan kurşun, kadmiyum gibi ağır
metalleri de yiyeceğinizi unutmayın.
Yorumlar