Prag ya da Praha Dair Gezi Notları - III



Prag ya da Praha ait son notlar Vlavta nehri üzerindeki Charles köprüsünden. Gecesi, gündüzü, yakından, uzaktan gerçekten güzel. Sağlı sollu heykelleri resim ve müzik yapanlar, turistler tamamlıyor.





Köprüye old town tarafından geldiğinizde sağ tarafta köprünün yapımını da anlatan, temellerini gösteren bir müze var. Biz diğer taraftan gelip (Kaleden) yorgunluğumuz bu müzeden kalkan nehir gezisi teknesinde atmayı yeğledik.



Tavsiyem turla gidecekseniz yemekli yada yemeksiz gezi almayın. Gördükten sonra tercihinize göre pazarlıkla yemekli yada yemeksiz gezi alabilrsiniz. Ancak gece keyfi Budapeşte'de daha güzel. Prag'da gündüz tercih edin. Tur ücretine müze gezisi, bir bira (tercih etmezseniz gazoz) ve bir tatlı kek ikramı dahil. Yanında müzik de dinliyorsunuz. Teknede rehber size İngilizce bilgi veriyor.



Köprünün old-town tarafındaki duvarında bir Osmanlı maskı var. Osmanlı o kadar korkutmuş ki. Nehir bu maska kadar yükselirse "Osmanlı" kadar tehlikeli anlamına geliyormuş. Kaçın diyor...



Güzel bir gezi, aşağıdaki resimleri sözsüz ifadeler olarak değerlendirin.






Charles köprüsünün yine old-town tarafında bir de İşkence müzesi var. Oğlumun Kaan'nın ısrarı ile gezdik. Avrupa'nın ortaçağ döneminde gelişen işkencede dini etkenin de büyük yer tuttuğu görülüyor. Latince bükmek, kıvırmak anlamından gelen "Torture" (İşkence), insanlık tarihi kadar eski bir cezalandırma yöntemidir. Tarihin akışı içinde çoğunlukla dine karşı olanlara, homoseksüellere, büyücülük yapanlara, vatana ihanet edenlere, yasak cinsel ilişki kurup, zina yapanlara karşı kullanılmıştır. Orta çağdan başlayarak bazı aletlerin Avrupa'da yakın zamana kadar kullanlıdığını düşündükçe (Göğüs sökücüler Almanya ve Fransa'da 19. YY ın başına kadar kullanılmış), şimdi Avrupalıların kalkıp ülkemizde ahkam kesmeleri soru işareti yaratıyor.





Bu arada gezimiz Dünya Kupası çeyrek finaline denk gelince Old-town da meydanda Hollanda - Uruguay maçını uluslararası seyirci ile izledik. Çek kardeşlerin yaptığı domuz eti ve bira harika gitti.






İleriki günlerde Karlovy Vary ve 45. film festivali izlenimleri ile dünya mirası Cesky Krumlov....

Yorumlar

Popüler Yayınlar