Como Gölünde 1 Gün ve Lugano'dan Milano

Como Gölü filmlerde görüp gitmeyi hayal etiğimiz yerlerden birisiydi. Gerçi İtalya her zaman yakın ve cazip gelmiştir. Bu seyahat yazısını 1,5 yıl gecikmeli paylaşıyorum . Yılar, aylar, günler yoğun geçti. Şimid biraza yazmaya zaman bulduk. Como'ya 22- 25 Ocak 2013  Milano - Como'ya yaptığımız gezi ile gittik. THY'dan İstanbul - Milano - İstanbul ucuz bilet bulmamız, sömestr tatili, zor geçen Aralık ve Ocak ayları sonrası nefeslenmek için idealdi. Çok sevdiğimiz dostlarımızla 2 aile seyahatimizi planladık. Anne- Baba ve 16 yaşlarında oğullarımızla. İzmir'den İstanbul'a gelip Milano Malpenza uçuşu ile önce 1 gece Como gölü, ardından 3 gün Milano planı yaptık. Dersimiz çalıştık. Otelimizi her zaman olduğu gibi Booking.com dan ayarladık. EuropCar'dan da bir minübüs kiraladık.

Evet başlayalım seyahate ve ip uçlarına.

İstanbul - Milano Malpenza hava alanına giden 12:15 THY tarifeli uçağı ile yerel saat 14:30 da hedefe rötarsız vasıl olduk. İniş sırasında sol tarafta görülen Milan (San Siro) ve İnter'in 80 bin kişilik stadı. Kısmetse pazar günü oradayız.


Pasaport ve gümrük işlerinden sonra, Eurocar ofisine gidip internet üzerinden kiraladığımız arabayı aldık.  8 kişilik Fiat Scudo. Yeni, temiz ekstar bir de TOMTOM navigatör 24 €'ya eklettik. Çok da işimize yaradı. Türkçe menüsü de vardı.


A8 otoyolundan A9 bağlanarak hedef Como.  


Como'ya araba kiralayıp gayet düzgün bir yol ile 45 dk da varıyorsunuz. Hız limitlerine dikkat. Otoyolda nakit ödeme gişeleri var. Ayrıca bozuk paranız varsa insansız  gişerede var. Para iadesi yok dikkat edin. Her giriş çıkış yaklaşık 1,5 - 2 € civarı.


Eğer araba kirlamayıp Malpenza Havaalanından Como'ya gitmeyi planlıyorsanız;
1) Malpensa havalanından tren istasyonundan Milano expressine binip (Milano Cadon garına gidiyor - Buradan 20 dk da bir tren var. 5 Euro.) Sarrono istasyonunda inip Como trenine biniliyor.. Ferrovie Nord treni son durak Nord Lagri. 2.30 euro 1. Sınıf 40 dk. Buradan 20 dk da bir tren var. 5 Euro.
2) 13 Euro ya otobüs de var. Saatleri. 8:30 – 13:30 -18:30. Kış dönemi böyle yaz tarifesine bakınız.



Yaklaşık 45 dk. sonra COMO 'dayız. Vikipedia'ya göre "Como Gölü, (İtalyanca: Lago di Como veya Lario, Almanca:Comer See) İtalya'nın kuzeyinde bulunan balık dolu bir göldür. En derin noktası 414 m derinliğindedir. Como Gölü 146 km² yüzölçümüne sahiptir ve 51km uzunluğundadır. İtalyanın 3. büyük gölüdür". Como gölü İtalya ve İsviçre arasında bulunmakta. 


Yaklaşık 150 KM2’lik alana yayılmış ve İtalya’nın en büyük göllerinden birisi olan Como Gölü Madonna, George Clooney, Ronaldinho ve Sylvester Stallone gibi ünlülerin göl çevresinde aldığı evlerlede meşhur.
Villa Melzi d’Eril’de Napolyon da bir süre yaşamış.




Gün daha aydınlık. Otele gitmeden Como gölü kenarında küçük bir tur yapıyoruz. Laglio köyü 


Brienno köyü yol kenarı
 


Como merkeze dönüş. Gün batımı


Booking.com dan yerimizi Hotel Metropol Suisse'den ayırtmıştık. Akşam resepsiyonisti biraz nemrut olsa da sorunsuz odalarımız aldık. 



 Balkonumuzdan Como manzarası. Eski ve tarihi bir otel. Havlusu, döşemesi, perdesi ile hissetiriyor.  Akşam resepsiyonist asık suratlı amca sabah tam tesine başka bir İtalyan neşeli, güleç ve içten.


Odamıza yerleşip, biraz dinleniyoruz.  Lobide buluşup Como merkezini akşam göremek ve güzel bir yemek yemek hedefimiz. Vitrinlere bakarak ilerliyoruz. Como ipeği meşhur. Yarın bakacağız. Ama bana çok cazip gelmedi.








 Yemek için internette çeşitli öneriler bulabilirsiniz. Biz her zaman yaptığımız gibi yerel halkın gitikleri yeri bulmaya çalışıyoruz. Bu konuda en iyi yöntem esnafa sormak. Biz de taksicilere soruyoruz. Önerileri; Ristorante Orologio Pizza.



Gerçekten de 12 den hedefi vuruyoruz. Pizaları, salataları ve özlikle deniz mahsulü makarnası nefis. Hepsi bitip altın vuruş tiramisu ve Tibet'in pişmanlığı :)







Sabah Como gölüne günaydın diyoruz. Güzel bir kahvaltı sonrası. 



Como’yu gezmeye Volta Meydanı’ndan başladık. Meydanın tam ortasında bir zamanlar burada yaşayan, pilin mucidi, fizikçi Allessandro Volta’nın heykeli dikkat çekiyor. Rus asıllı İtalyan, Como doğumlu.





Duomo’ya, yani şehrin en büyük katedraline yürürken labirenti andıran dar sokaklar çıkıyor karşınıza. Şık mağazalar ve butikler var. 




Douma myedanında kısa bir tur. 





Ardından geleneksel magnetimizi alıp. Gölün etrafında dolaşmak üzere yola koyuluyoruz. Hafta sonu nedeniyle bisikletlilere pek sık rastlıyoruz.




George Clooney'nin sattığı villanın önünden geçip, ilk durak Tremezzo’da harika botanik müzesi Villa Carlotta.


Aynı yerde, Grand Hotel. Bir kahve molası.



Ardından Mennagio. Martılar bizi karşılıyor. Ayaküstü bir yemek atıştırıyoruz.


Mennagi'dan asıl hedefimiz Mellagio'ya geçmek. Ancak kış dönemi uygun sefer bulamadık geçemiyoruz. Özellikle benim gitmek istediğim Benito Mussolini’nin öldürüldüğü Dongo kasabası da uzak. 

Geç kalacağız. Karar verip İsviçre üzerinden Lugano'ya uğrayıp Milano'ya gitmeye karar veriyoruz. Bir daha gelmek üzere elveda Como. Yolda manzaralar harika. 





İsviçre'ye nereye gidecekseniz otobana girmeden gidin. Otobana girecekseniz 40 İsviçre Frangı 1 yıllık harç alıyorlar. Aman dikkat. İtalya İsviçre gümrüğünde 20 km ile o noktayı geçerseniz konrtol dahi etmiyorlar. Tiplerimiz İsviçreli polislere güven verdi anlaşılan. 

Lugano'da kısa bir tur atıp biz kahve oğlanlar yemek yedikten sonra FoxTown outlete uğrayıp hedef Milano.


Fox Town'ı tavsiye ederim zengin bir outlet. İçeride wi-fi var. Hala daha indirimleriyle ilgili e-mail geliyor.

Akşam 21.00 de Milano'dayız. Arabayı teslim etmek için Hilton'nun altındaki Euro Car a gittik. Kapı duvar. Altındaki otoparka koyduk. Sabah gidip teslim saatimizde burada olduğumuzu söyleyince ekstra para istemediler. 

Milano notları diğer sayfada. http://cemkaragozlu.blogspot.com.tr/2013/12/milano-rehberi.html

Como Gölü çevresindeki yerlerle ilgili aldığım notlar şöyle:
Lenno: Villa del Balbianello ünlü . Villa, 18. yüzyılda, Kardinal Angelo Maria Durini için yapılmış. Keyfine düşkün bir din adamıymış Sinyor Durini. Villa, daha sonra bir çok kez el değiştirmiş. Son sahibi ise İtalyan kâşif ve işadamı Guido Monzino olmuş. Bu ilginç villa ayrıca Yıldız Savaşları, Casino Royal, Ocean’s Twelve gibi filmlere de mekân olmuş.

Veranna: 


Domasoda: 


Gravedona: Gravedona daha bir canli. Kasaba merkezi tam gölün kıyısında. Bir tarafta göl, insanların gezindiği genişçe bir kaldırım, yol ve kıyıdaki iki üç kafe var. 



Cernobbio: Como Gölü kıyısındaki küçük, sakin ve şık kasaba Villa D’este Hotel 'i  bize de önermişlerdi. 500 yıllık bir tarihe sahip olan bu otel, 1568 yılında Kardinal Tolomeo Gallio’nun rezidansı olarak dönemin ünlü mimarı Pellegrino Pellegrini tarafından inşa edilmiş. Bu görkemli binanın ünü o kadar yayılmış ki, Fas Kralı bile görmek için Cernobbio’ya gelmiş. Daha sonra 1784 yılında Bartolomeo Calderara adlı bir marki ile genç balerin sevgilisi Vittoria Pelusio’ya ev sahipliği yapmış. Söylentilere göre yaşlı marki ölünce sevgilisi burada birçok romantik macera yaşamış. Artık İtalya’nın hatta dünyanın en ünlü otelleri arasında gösterilen bu yapının 25 dönümlük muhteşem bir bahçesi de var. Otelin restoranı Veranda’nın dünyaca ünlü şefi Luciano Parolari yaptığı tüm yemeklerde kullandığı ot ve baharatları bu bahçenin bir bölümünde kendisi yetiştiriyor. Akşamları “black tie (siyah kravat)” mecburi

Dongo: Dongo İtalyan tarihinin en önemli sayfaları yazılmıştır. Olayın kahramanı, İtalya’nın faşist lideri Benito Mussolini. 28 Nisan 1945’de Alman subay üniforması giymiş bir adam ve bir kadın, Alman plakalı bir otomobilden inip, etrafı yüksek taş duvarlarla çevrili bir eve giriyor. Telaşlı bir halleri var. Terastaki koltuğa yıkılırcasına oturan adam Mussolini’den başkası değil. Yanında ayakta duran kadın ise sevgilisi Clara Petacci. Mussolini’nin sinirli bir ses tonuyla konuştuğu duyuluyor: “Hitler bu işin yağdan kıl çeker gibi kolay olacağını söylemişti. Allah kahretsin ki yine sınırı geçemedik. Artık yoruldum...” Clara elini sevgilisinin omzuna koyup, onu teskin etmeye çalışıyor: “Yarın bu kaçışı başaracağımıza inanıyorum. Şimdi şu muhteşem manzaranın tadını çıkar...” İkisi de susup, bakışlarını Como Gölü’nün mavi sularına saplıyor. Biraz sonra silah sesleri duyuluyor. (Villa Belmonte) Villayı basanlar, 52’nci Garibaldi grubuna bağlı direnişçiler. Önce korumalar etkisiz hale getiriliyor. Sonra terasta eli tabancalı bir kadın direnişçi görünüyor. İlk kurşunu Clara’ya sıkıp, onu cansız yere seriyor. Sonra korku dolu gözlerle kendisine bakan diktatöre dönüyor ve üst üste beş kurşun sıkıyor. Kadın daha sonra, Mussolini tarafından öldürülen beş oğlunun her biri için bir kurşun sıktığını söyleyecektir. Cesetler bir araca atılıp götürülüyor. Ertesi gün Milano’nun bir meydanında bu iki ceset, ayaklarından asılı olarak teşhir ediliyor.

Bellagio: Belkide gölün en güzel köylerinden biri.

Tekne Turu: Gündüz tekne turuyla gölde gezmek, göl kıyısındaki ünlülerin evlerini görmek için öneriliyor. Donatella Versace, Sir Richard Branson, George Clooney bunlardan bazıları. Tekne turu sırasında Tremezzo kasabasındaki Grand Hotel Tremezzo’nun terası bir şeyler atıştırmak için ideal Tek yön fiyatı yaklaşık 12 EURO.






 











Yorumlar

Popüler Yayınlar