BÜKREŞ

Bu kez kongre seyahatlerimizden birini Bükreş'e gerçekleştirdik.
Tabi dolar ve euro'nun devalue olduğu bu günlerde Euro kullanmayan bir Avrupa ülkesi avantajlı oluyor.


Para - Havaalanından Şehire ulaşım


Para birimleri Lei (RON). Plastik bir malzemeden yapılmış. Islanmıyor, yırtılmıyor, kolay kolay kırışmıyor. Her zaman önerdiğim gibi havalimanında çok az bir miktar para bozdurun. Veya bankamatik kullanın. Şehir merkezinde döviz büroları güvenli. Pasaportla işlem yapıyorlar
Havalimanından şehre ulaşım da oldukça kolay. Burada birkaç alternatif var. Taksi veya otobüs. Taksileri çağırmak için özel makineler var. Turist görüp kazıklamaya çalışan taksiciler var. Otelimizden üniversite 11- 13 Lei arasında değişiyordu. Bir sabah taksici 35 Lei istedi. 25'e tamam dedi kabul etmedik. Taksimetreyi mutlaka açtırın


 783 nolu otobüs Otopeni Havalimanı’ndan şehrin merkezindeki Piata Unirii‘na (Unirii Meydanı) getiriyor. Oteliniz muhtemelen buraya yakın oluyor. 783 nolu otobüs 24 saat boyunca hizmet veriyor. Sabah 5:30  ile gece 11 arasına kadar her 15 dakikada bir otobüs oluyor. Diğer saatlerde ise sefer aralığı 30-40 dakikada bire düşüyor. Yaklaşık 40 dakika sürüyor. Bilet fiyatı 7 Lei . Metro biletleri 5 Lei .

Şehirde nereler gezilir:



Şehir

·         Piata Revolutiei / Devrim Meydanı


·         Palatul Parlamentului / Parlamento Sarayı


·         Arcul de Triumf / Zafer Takı

·         Parcul Cişmigiu / Çeşmeci Parkı

·         Muzeul Satului / The Village Museum / Köy Müzesi

·         Grigore Antipa Museum /  Antipa Müzesi (Doğal Tarih Müzesi)

·         Geology Museum / Jeoloji Müzesi

·         National Museum / Ulusal Müze

·         Palatul C.E.C. / CEC Palace / CEC Bank

·         Ateneum

·         Curtea Veche / Old Princely Court / Eski Soylu Mahkemesi

·         Curtea Veche Church / Curtea Veche Kilisesi

·         Bükreş Türk Şehitliği











Bükreş’te gezilecek yerler’in çoğunluğu Unirii Meydanı çevresinde Lipscani adlı bölge ve yakınlarında yer alıyor. Yani şehri yürüyerek gezebilirsiniz.


Stavrapoleos Manastırı: 1724 yılında yapılan bu manastır bence eski şehirdeki en güzel yapılardan biri. Yunan bir keşiş tarafından yaptırılmış ve yanındaki han tarafından finanse edilmiş. Depremde zarar görse de bir Rumen mimar tarafından tekrardan güçlendirilmiş. Bugün UNESO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.  

Lipscani bölgesinde;  herkesin gittiği Caricu bere adlı restoran

Yine aynı bölgede bir çok restoran, bar ve cafe.  Osmanlı egemenliğinden kurtulunca Kral 1. Carol ülkeyi batılılaştırma çabasına girer. Bunun için de Fransa’dan birçok mimar gelir ve şehirde bir Parisleşme serüveni başlar.Ulusal Tarih Müzesi, Borç ve Ekonomi Merkezi (House of Dept and Economy), Merkez Bankası gibi birçok yapı bu etki ile yapılmış. Hatta Merkez Bankası’nın mimarı Paris Opera binasını yapan mimar imiş.


Villacrosse Pasajı: Bu pasajın hikayesi de oldukça ilginç. Katalan bir mimar Rumen bir zenginin kızı ile evlenince düğün hediyesi olarak ona bu sokağı hediye ediyorlar. Depremde hasar gören sokağı mimar Fransız tarzı bir pasaja dönüştürüyor. Bugün nargilecilerin istilasında bir pasaja dönüşmüş.


Zafer Takı Romanya’nın Osmanlı’dan bağımsızlığını alması üzerine 1878 yılında ilk olarak ahşaptan yapılmış. Ordu şehre buradan giriş yapmış. Sonrasında mermer olarak inşa edilmiş. Paris’teki Zafer Takı’nın ufak bir kopyası gibi.
 



Yorumlar

Popüler Yayınlar