Muhteşem Bir Saraycık: Peleş Şatosu

Peleş Şatosu, Transilvanya (Osmalı’daki adı Erdel) ve Wallacia’yı (Osmalı’daki adı Eflak) birbirine bağlayan geçiş yolundaki Prahova Vadisi’nde, Bucegi Dağları’nın eteğinde Romanya’nın ilk kralı Carol tarafından inşaa ettirilmiş. 

Yapımına 1875 yılında başlanan kale için 400 usta binlerce de işçi çalışmış. Fakat Kral Carol kalenin son halini göremeden, tamamlanmasına birkaç ay kala 1914’te ölmüş. Çok da yaşlı ölmemiş. Bahçedeki heykeline bakan 70-75 der.

Pahalı bir giriş ücreti var. Fotoğraf çekmek için ilave ücret ödüyorsunuz. Ayağınıza galoş takıyorsunuz. Yanınıza rehber veriyorlar. Yanlız muhteşem bir dekorasyon. İç dekorasyonunu Kraliçe Elisabeta kendi yapmış. Fransız, Arap, Osmanlı, İtalyan, Hint odaları var. 








Duvarları orijinal Gustav Klimt tabloları ile süslü olan kalede birçok gizli kapı ve geçitler var.
Burası oymalı kakmalı ahşap tavanları,  yaldızlı duvarlarıyla Drakulanın şatosundan çok çok farklı. Buralara geldiyseniz mutlaka görün

Neo-Rönesans tarzındaki kale merkezi ısınmanın, elektriğin ve vakumlama sisteminin olduğu ilk Avrupa’daki ilk kaleymiş.

 Sarayda toplamda 7 teras ,165 oda ve 30 banyodan oluşuyor. Odaların hepsini gezemiyorsunuz,bir kısmı ziyaretlere açık. Sarayın içerinde 14. ve 19. yüzyıldan kalma silahlar, heykeller, mobilyalar ve dekoratif eşyaların yer aldığı müze var




Çavuşesku döneminde kalenin 160 odası ülkenin önde gelen komünistlerinin ve dünyanın her yerinden önemli devlet adamlarının kişisel dinlenme mekanı olmuş. Bu dönem kale dahil tüm bölge halka kapatılmış. Çevrede askeri sıkı yönetim başlamış. Zamanında Nixon’dan Ford’a, Gaddafi’den Arafat’a kadar birçok ünlü isim burada ağırlanmış.

Yorumlar

Popüler Yayınlar