BOZCAADA’DA BAĞ BOZUMU

BOZCAADA’DA BAĞ BOZUMU

“Deniz kıyısında rüzgarın önünde durup serinlediler biraz, kuruttular ter içinde kalmış pelerinlerini, sonra girip Nestor’un kulübesine rahat koltuklarına kuruldular. Hoş bir şurup hazırlanmıştı onlar için örgülü saçlı güzel Hecamede. Akhilleus’un Tenedos yağmasından Nestor’a armağan, geniş yürekli Arsinoe’nin kızı. Akhalılar, toplantılarda sözünü seçerek söyleyen Nestor’a uygun görmüşlerdi onu. Kız önce önlerine güzel, cilalı bir masa koydu, ayakları boyalı, üstünde tunç bir tabak, içinde soğan içkiye tad katmakiçin, yanında biraz sarı bal ve kutsal arpa ekmeği; ve bunların yanı başına yaşlı Nestor’un ta evinden getirdiği altın kakmalı, dört tutamaklı görkemli kupayı koydu. Her iki ayağın üstünde yemini gagalayan kabartma iki kumru. Doluyken bu kupayı kaldırmak her yiğidin karı değildi ama yaşlı Nestor bana mısın demiyordu. Güzel bakıcı bu kupada Pramnos şarabıyla karıştırdı her şeyi, üzerinde tunç bir rendeyle biraz beyaz peynir ufaladı, onun da üstüne azıcık arpa unu serpti. Buyrun beyler, için dedi onlara. İçtiler." Homeros’un İlyada'dasının 11. bölümünde Tenedos’lu Arsinoe'nin kızı Hecamede'nin daha önceleri Tenedos'u da yağmalamış olan katı yürekli Akhilleus'un dostu Nestor'a hizmeti anlatılır. Homeros Tenedos yada bu günkü adıyla Bozcaada’dan böyle bahsediyor.

25 – 27 Temmuzda Aya Pareskevi şenliklerinin arından Ağustos ayının sonlarında bağbozumu başlar. Bozcaada’da. Adada 10 bin dönümüz üzerinde bağ var. Bu alan, en az daha yarısı kadar daha arttırılabilir. Adaya ismini veren Tenes, bu günkü Poyraz Limanı çevresinde yabani asmayı bulmuş, onu geliştirerek kuntra asma denilen şimdiki durumuna getirmiş. Bu gün bu bağlardan 1500 tonun üzerinde sofralık 4 bin ton civarında şaraplık üzüm alınmakta. Sofralık Çavuş üzümü – ki son zamanlarda şarabı da yapılıyor -, şaraplık Kuntra (Karasakız) ve Vasilaki (Altınbaş) en ünlü üzüm çeşitleri. Ancak adada Merlot, Cabarnet Seuvignon, Chardonnay ve Sevignon Blanc’da yetiştirilmekte. Son zamanlarda Talay şarapçılığının bir vefası olarak Karalahana’da yetiştirilip şarap yapmakta.

Adada şarapçılık çok eski bir geçmişe sahip. Bağcılığa son derece uygun olan volkanik, kumlu, kireçli, killi taşlı tabakalardan oluşmuş toprak var. Farklı tipteki bu toprak yapıları ile bölgenin iklimi ve özellikle kuzeyden gelen rüzgarlar adanın gece ve gündüz sıcaklık farkı yaratıp bağcılık için uygun zemin hazırlıyorlar. Homeros Tenodos şaraplarını övdüğü gibi, 17 yüzyılda Evliya Çelebi’de Bozcaada şarapçılığından bahsetmiştir. Özellikle Avrupa’da 18. yüzyılda yaşanan filoksera zararından ada da etkilenmiştir. O dönemde ülkemizden bir çok şaraplık bağ çubuğu Avrupa’da başta İtalya ve Fransa’ya götürülmüş kullanılmıştır.

Adada Talay(1948), Ataol (1927), Corvus(2003) ve Rumlardan sonra adada ilk Türk şarap üreticisi (1925) aile Yunatçılar (Çamlıbağ) kaliteli şaraplar üretmektedir. Yukarıda belirttiğim gibi özellikle 1998 yılından sonra adada şarapçılığa ilgi artmış. Yabancı üzüm çeşitlerde üretilip tek başlarına veya yöresel çeşitler ile kupaj şarapla yapılarak piyasaya verilmektedir.

Adada şarap yatırımı ve ilgi de git gide artmaktadır. Bağbozumu şenliğinin dışında kültür turları, adadaki şarap firmalarının tanıtım ve tadım organizasyonları bu günlerde sizler için ideal bir hafta sonu programı olacaktır. Butik bir ada olmaya giden Bozcaada’nın gerek turizm, gerek sanayici ve gerekse devletten ilgi görmesi beklenmektedir. Ezine’nin koyun peyniri, deniz ürünleri ile Bozcaada şaraplarının güzelliği ve kalitesi birlikte değerlendirilmesi burayı ülkemizin en önemli şarap ve turizm yöresi olmaya yaklaştırmaktadır. Aman beraberinde gelen yapılaşma ve kirletici etkilerden adayı uzak tutalım. Zaten adada Polente Feneri burnundaki enerji santralinde mevcut 17 modern yel değirmenleri size bu durumu hatırlatacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar